Κριτήρια που λαμβάνουμε υπόψη για τη βελτίωση των μελισσών μας

Η βελτίωση (breeding) είναι ένας μηχανισμός στον οποίο γίνεται επιλογή των ατόμων που θα αναπαράγουμε ώστε να εξασφαλίσουμε τα επιθυμητά χαρακτηριστικά στους απογόνους. Η βελτίωση είναι μια αναγκαία και συνεχής διαδικασία ώστε να αποκτηθεί αλλά και να διατηρηθεί βελτιωμένο το γενετικό μας υλικό.

 

Ο σκοπός του προγράμματος βελτίωσης είναι να παράγει εξαιρετικό γενετικό υλικό και ανώτερο από εκείνο που ήδη υπάρχει.

 

Κριτήρια για την βελτίωση των μελισσών μας

 

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ

Επιλέγουμε μελίσσια στα οποία ο γόνος είναι συμπαγής χωρίς να έχει πολλά άδεια κελιά.

 

Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ

Η επιλογή εδώ γίνεται παρατηρώντας ποια μελίσσια διατηρούν μεγάλο αριθμό πλαισίων με γόνο. Ο μεγάλος αριθμός αυτός των πλαισίων με γόνο θα δώσει στο μέλλον και περισσότερο πληθυσμό στο σμήνος μας.

 

Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ

Ένα δυνατό μελίσσι μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες μελιού αλλά και να αντιμετωπίζει ευκολότερα τους εχθρούς, τις ασθένειες και προσαρμόζεται γρήγορα στις αλλαγές του περιβάλλοντος/

 

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΜΕΛΙ

Όσο περισσότερες μέλισσες έχει ένα μελίσσι, τόσο πιο μεγάλη είναι και η συλλογή του σε νέκταρ, συνεπώς ο πληθυσμός συνδέεται άμεσα με την παραγωγή μελιού. Σε κάθε μελισσοκομείο ξεχωρίζουν κάποια μελίσσια που αποθηκεύουν περισσότερο μέλι σε σχέση με άλλα αντίστοιχου πληθυσμού. Αυτά τα πιο παραγωγικά μελίσσια τα επισημαίνουμε και μελετούμε τα χαρακτηριστικά τους.

 

Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Με τα προγράμματα επιλογής που χρησιμοποιούμε επιλέγουμε μελίσσια που έχουν λιγότερη τάση για τσίμπημα ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε άνετα στα μελίσσια μας.

 

Η ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΧΘΡΩΝ

Επιλέγουμε μελίσσια ανθεκτικά σε ασθένειες όπως η σηψιγονία και η ασκοσφαίρωση. Παρατηρούμε και διαλέγουμε μελίσσια που μπορούν να αντιμετωπίσουν τους ικανοποιητικά τους εχθρούς, όπως οι σφήκες.

 

Η ΕΞΥΓΙΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Η εξυγιαντική συμπεριφορά είναι η αφαίρεση και απομάκρυνση του νεκρού, ασθενικού και παρασιτισμένου γόνου. Είναι ένας μηχανισμός που μας δείχνει στοιχεία για την φυσική αντικατάσταση των μελισσών κατά των ασθενειών των οποίων η μεταβλητότητα και η κληρονομικότητα την χαρακτηρίζουν ως ένα βασικό χαρακτηριστικό στο πρόγραμμα αναπαραγωγής και γενετικής βελτίωσης που εφαρμόζουμε.

 

Η ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ

Στο πρόγραμμα βελτίωσης προσπαθούμε να επιλέγουμε μελίσσια που δεν εμφανίζουν την τάση για σμηνουργία. Η συχνή σμηνουργία σε ένα σμήνος θεωρείται μειονέκτημα.

 

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΥΡΗΣ

Από μελίσσι σε μελίσσι υπάρχουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά την συλλογή της γύρης. Την άνοιξη διαλέγουμε κυρίως τα μελίσσια που φέρνουν τα περισσότερα διαφορετικά χρώματα γύρης σε ικανοποιητικές ποσότητες. Αυτό είναι ένα στοιχείο ότι οι συλλέκτριες μέλισσες αναζητούν συνέχεια από διαφορετικές πηγές την φυσική πρωτεϊνική τους υποστήριξη .

 

Βελτιώνουμε συνέχεια το γενετικό μας υλικό, απομακρύνουμε άμεσα τις βασίλισσες που έχουν ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά, όπως οι ασθένειες του γόνου, η μεγάλη επιθετικότητα, η χαμηλή παραγωγικότητα, αντικαθιστώντας τα με βασίλισσες που έχουν προέλθει από ποιοτικά μελίσσια. Αντικαθιστούμε τις βασίλισσες μας κάθε 1,5 με 2 χρόνια για να παράγονται καλής ποιότητας κηφήνες που θα ζευγαρώνουν με τις νέες βασίλισσες.

Αφήστε μια απάντηση